Ostar till sommarens drycker

För att få den optimala smakupplevelsen är det viktigt att välj rätt ost till rätt dryck. Under sommaren brukar många föredra ljusa viner, t.ex. rosé, vitt vin eller mousserande. Andra kanske föredrar en kall öl eller gindrink. I vår ostdisk finns alltid ca hundra sorters ost men vi vill här tipsa om några ostar som är särskilt lämpliga till sommarens drycker:

UBRIACO AL PROSECCO

Ubriaco al Prosecco görs på Monte Veronese Vecchio, som tas fram genom att tvättas eller badas i Prosseco DOC Treviso vin. Ubriaco betyder berusad. Skickliga hantverkare tillverkar Monte Veronese Vecchio för hand i Lessinia, som är det pittoreska bergsområdet ovanför Verona. Lessinia är unikt för att just här representeras nästan alla klimatzoner som finns i Italien. Osten är minst lagrad 6 månader. Osten har både en tydlig smakton och en behaglig doft av vinet som den badat i. Den är utmärkt till alla mousserande viner men passar även bra ihop med rosé- eller vitt vin.

DELICE JORDGUBB & BLÅBÄR

Mjuk ost tillverkad av komjölk från Bourgogne området. Färsk grädde tillsätts mjölken under tillverkningsprocessen. Strukturen är mycket krämig och dess smak är något gräddig och delikat! Osten har sedan klätt med en blandning och jordgubbar och blåbär. Bären tillför en lätt sötma i osten. Om du vill lägga den på ett kex, prova ett lättsaltat för att få en fin kombination av sött och salt! Denna ost är optimal till rosévin men även god till mousserande eller vitt. Egentligen är den så god att man kan äta den som godis!

MANCHEGO DOP

Spaniens populäraste ost. Det traditionella sicksackformade mönstret på osten kommer från början från originalformarna som var knutna med ett speciellt gräs som heter esparto. Idag är formarna av plast som lämnar producentens mönster på osten. Ostens kant är beige, grå eller svart och tvättas i olivolja vid slutet av lagringen. Innanmätet är beroende på ålder i olika nyanser, allt från de milda ostarna som är helt vita till de mycket lagrade som är gulaktiga i färgen. Den karakteristiska smaken är fyllig och smörig, men när den är lagrad något pepprig med den typiska sältan för fårmjölksostar. Manchego kan mycket väl kombineras med ett rött kryddigt och mustigt vin men vi skulle föreslå att ni provar den i kombination med vita vinet STONLEIGH RIESLING, hos Systembolaget har det nr 6498 och priset är 99:- per flaska.

APPLEWOOD SMOKED CHEDDAR

En god Engelsk Cheddar från West Country cheddar som startades 1965. Smaken är kraftig och har en rökig eftersmak som ligger länge kvar i munnen. Den här cheddarosten är något av en favorit hos oss och många av våra kunder. Den rökiga smaken gör den perfekt att avnjuta till en kall öl men den är också väldigt användbar att använda vid grillning. Prova att smälta den över en nygrillad hamburgare.

BLACK LEMON

En ost med smak av citron och lakrits. Ja du läste rätt! Den här holländska osten har en klart annorlunda smaksättning. De flesta som provsmakar den brukar känna först den ena smaken och sedan den andra. Spännande smak som passar utmärkt som tilltugg till en Gin och Tonic drink. Våga prova!!