Saluhallens grilltips

Grunden för att lyckas i all matlagning är bra råvaror!

Detta gäller även vid grillning. Hos oss hittar ni grillkött av premiumkvalitet. Det mesta nötköttet kommer från Bjursunds slakteri i Valdemarsvik. Vårt fläskkött är lokalt och kommer från Blackert lantbruk, Vistena utanför Skänninge. Deras fläskkött håller mycket hög kvalitet och de har flera gånger belönats för sin kvalitet och goda djurhållning.

Det vanligaste nötköttet att grilla är entrecôte, ryggbiff och oxfilé. Andra styckdetaljer som är utmärkta att grilla är:

  • Flankstek – en tunn köttbit som grillas en kort stund på en riktigt het grill. Skär sedan upp den i tunna strimlor och servera.
  • Teres major –  bogfilé. Efter oxfilén är den en av de möraste bitarna på nötdjur.

Temperaturen är A och O

Tänk på att en köttbit som ska grillas eller stekas bör ligga framme en stund tills den fått rumstemperatur innan den tillagas. Ett redskap som är ett måste är en termometer som mäter köttets innertemperatur.

  • Nötkött bör ha en temperatur mellan 56 – 59 grader i kärnan beroende på hur rött – rosa man vill ha det.
  • Fläskkött bör komma upp i minst 72 grader i innertemperatur.
  • Tänk på att hamburgare och andra färsrätter bör genomstekas.

När du grillat eller stekt köttet klart, låt det vila en stund under en aluminiumfolie, temperaturen brukar då stiga något då.

Så lyckas du med fläskköttet

  • Fläskkarré – skär den i tjocka skivor, och grilla.
  • Fläskfilé blir bäst om man grillar den hel.

Marinera gärna i någon av våra marinader som finns butiken. Fläskköttet är perfekt att krydda med Cajunkryddblandning.

 

Fråga oss så kan vi ge fler tips i butiken.